The 101st Airborne Division

De geschiedenis van de 101st Airborne Division (The Screaming Eagles) begint op 16 augustus 1942. In Camp Claiborne, Louisiana werd de divisie geactiveerd onder bevel van haar eerste commandant, Generaal William C. Lee. Hij maakte de bekende opmerking:
“The 101st Airborne Division has no history, but has a rendezvous with destiny.”
De divisie werd voor verdere training verplaatst naar Fort Bragg, North Carolina. Tijdens de Tennessee Maneuvers in 1943 (juni-juli) bewees de divisie dat ze er klaar voor waren. In september 1943 werd de divisie vanuit Camp Shanks, New York ingescheept en vervolgde haar training in Engeland tot aan D-Day 6 juni 1944.

D-Day
De 101st Airborne Division kreeg de doelstelling om de vier uitgangen achter Utah beach tussen Saint-Martin-de-Varreville en Pouppeville te beveiligen. Hiermee de exitroute voor de 4th Infantry Division vanaf het stand te verzekeren. Hun secundaire missie was het beschermen van de zuidelijke flank van het VII Corps.
In de eerste wave (Mission Albany) werd de 101st Div. gedropt op 6 juni 1944 in de buurt van Saint-Martin-de-Varrevile (DZ-A), Hiesville (DZ-C) en Vierville (DZ-D). Na 33 dagen van constante gevechten, waaronder de zware strijd rond Carentan, keerde de 101st terug naar Engeland. Hier bereidde zij zich voor op toekomstige operaties.

Market Garden
Op 17 september 1944 sprong de divisie weer in actie tijdens Operation Market Garden. De doelstelling voor het 101st Airborne Division was het veiligstellen van een 30 km lange en smalle corridor, dat door vijandelijk gebied liep, en dit bezet te houden zodat het XXX Corps snel kon optrekken naar Arnhem. De corridor liep van Eindhoven tot Grave. Hier vocht de divisie 10 dagen lang tegen een numeriek superieure vijand.
De Operatie werd achteraf als onsuccesvol beschouwd, door het niet behalen van de brug bij Arnhem (A Bridge Too Far).

The Island
De divisie vervolgde na Operation Market Garden haar rol in de verdere bevrijding van Nederland. De 101st Airborne Divisie werd verplaatst naar de Betuwe (het gebied tussen Nijmegen en Arnhem), ook wel The Island genoemd. Hier bood de divisie, vanaf oktober 1944, weerstand tegen de herhaaldelijke aanvallen van de Duitsers. Ook werden met twee nachtelijke operaties over de Rijn, Britten, neergeschoten vliegers en verzetsmensen naar “bevrijd” gebied overgebracht. Waarbij gezegd moet worden dat de tweede overtocht een mislukking was.
Eind november werd de divisie van de linie gehaald en keerde terug naar Frankrijk voor een welverdiende rust. In totaal verbleef de divisie 72 dagen aan het natte en koude front in Nederland.

Battle of the Bulge
Echter, amper 2 weken na Nederland moest de 101st Airborne Division weer in actie komen tijdens het Ardennenoffensief. Het offensief werd gestart op 16 december 1944 door de Duitsers, als laatste poging om Antwerpen te bereiken en het tij te keren.
Tijdens de verdediging van Bastogne werd de divisie omsingeld door oprukkende vijandelijke eenheden. Op 22 december 1944 eiste het vijandelijk leger een onmiddellijke overgave van de divisie. De waarnemend divisiecommandant, Brigadegeneraal Anthony C. McAuliffe, antwoordde met zijn historische “NUTS!”.
Op 26 december 1944 werd de belegering van Bastogne verbroken door het derde leger van Generaal Patton maar de gevechten duurde tot en met 18 januari 1945.

Into Germany
De 101st Airborne Division trok via de Elzas (Frankrijk) het Rijnland binnen in april 1945 en bereikte uiteindelijk de Beierse Alpen. Toen de divisie Zuid-Duitsland binnenreed, bevrijdden ze concentratiekamp Kaufering IV, een van de kampen in het Kaufering-complex. Onderdeel van Dachau.
Op 25 april 1945 werd het Kehlsteinhaus (Adlernest) in Berchtesgaden gebombardeerd door de Royal Air Force. Dit bleek een lastig karwij en het bleef ongedeerd. Het is niet zeker welke geallieerde militaire eenheid als eerste het Kehlsteinhaus bereikte. De 101st Airborne divisie beweert echter dat zij het eerst in zowel Berchtesgaden als het Kehlsteinhaus was.
Op 30 november 1945, 6 maanden na de Duitse overgave, werd de 101st Airborne Division “The Screaming Eagles” gedeactiveerd.